Krupoto so zeleninkou
Krupoto so zeleninou
Ideálna ľahká večera pre malých papkáčov je rizoto so zeleninou a jeho alternatívy. Tým myslím pšenoto, pohánkoto, krupoto... Môj muž sa na týchto názvoch smeje, ale ja som si už na ne zvykla, keďže rôzne -otá varím rada a často. Jačmenné krúpy a jedlá z nich môžete bez problémov podávať okolo roka a pol.
Suroviny
varenie
ľahká obtiažnosť
-
Postup prípravy
Krúpy vopred namočíme na niekoľko hodín. V kastróliku rozpustíme ghí, pridáme nakrájaný pór a krátko orestujeme. Pridáme aj prepláchnuté a scedené krúpy a tekvicu nakrájanú na kocky. Zalejeme dvojnásobným množstvom vody, môžeme dochutiť zdravou alternatívou vegety, prípadne štipkou kurkumy a pod.
Prikryjeme a na slabej teplote dusíme. Keď už sú takmer mäkké, pridáme aj nakrájané zelené fazuľky, prípadne inú mrazenú zeleninu. Ja som mala zaváranú kukuricu, takže som ju pridala až úplne na záver. Krupoto je hotové, keď sú krúpky aj zelenina mäkké a voda odparená. Podávame ho s postrúhaným parmezánom.
Tip: Môžeme použiť akúkoľvek zeleninu, no v prípade tvrdších druhov ju dáme čím skôr. Mrkvu alebo kaleráb môžeme nastrúhať nahrubo. Brokolicu pridávame až ku koncu varenia, aby ostala zelená.